İŞİTME CİHAZLARINDA BAHSEDİLEN KANAL VE BANT NE ANLAMA GELİYOR ?

İşitme cihazı üreticileri ürettikleri işitme cihazı modellerinde  farklı sayıda bant ve kanaldan söz ederler. Çoğu zaman birbiri yerine kullanılan  kavramlar  birbirleriyle iç içe oldukları halde başka olguları ifade ederler.

Bir işitme cihazının  frekans cevabı vardır .Yani  amplifikasyona(yükseltmeye) belli bir frekansta başlar ve belli bir frekansta amplifikasyon (yükseltme)sonlanır. Buna  frekans aralığı veya frekans cevabı deniyor.

Örneğin : 100 Hz- 6000Hz  gibi .
Burada   işitme cihazının 100 ila 6000Hz arasındaki frekanslarda kazanç sağladığı ifade ediliyor.

İşitme cihazı üreticileri yapılacak elektronik işlemleri sınıflandırabilmek için bu geniş aralığı  parçalara bölerler. Ortaya çıkan her bir bölüme bant denir.
Örneğin 6 bantlı bir cihazdan söz ediliyorsa cihazın frekans aralığı 6 parçaya bölünmüş demektir. İşte bu bölümlerin her birine ayrı ayrı veya bantları  gruplandırarak yerleştirilen  kompresyon ayarlamalarının yapılabildiği noktalara ise kanal deniyor. Bu kanallar her bir bandı birbirinden ayrı ayarlayabilecek gibi bant sayısı kadar da kullanılabiliyor,bantlar ikişer, üçer veya dörder şekilde gruplandırılarak her bir guruba  bir kanal da yerleştirilebiliyor.

Her iki duruma da  örnek vermek gerekirse ;

A  cihazı:  8 bant  8 kanallı ise  bu cihazda her bir bantta  belli bir orana kadar birbirinden  bağımsız ayar yapılabiliyor demektir.

B cihazı 16 bant  8 kanallı ise  bu cihazda ki art arda gelen iki bant birlikte gruplanmış ve her bir grup için bir kanal kullanılmış demektir.İki bantta bir kanal aracılığıyla işlem yapılıyor.


Sayılara bakarak B cihazın  A cihazından  sadece kanal ve bant sayılarına bakarak teknolojik olarak çok üstün olduğunu söylemek doğru olmaz.

Bahsi geçen kanal ve bant kavramı,  işitme cihazı içinde birbirini tamamlayan iki unsurdur. Ancak birbirlerinin yerine ifade edilmeleri doğru olmaz..

Bant : İşlem yapılacak frekans kesimini ifade ediyor.
Kanal aracılığı ile ; maksimum ses çıkışı kontrolü çok düşük ses girdileri,düşük ses girdileri,orta dereceli ses girdileri,yüksek ses girdileri ,yönlenme kontrolü,feedback kontrolü ,sıkıştırma oranı kontrolü vs vs yapılabilir.

Ayrıca  konuşma anlaşılabilirliğinin artmasına yönelik araştırmalarda da kanal ve bant sayılarının bir cihaz için kanal sayısının  4 den fazla olduğu durumlarda  belirgin bir fark gözlenememiştir.
Fakat belirli işitme  kaybı türlerinde , gürültülü ortamlarda çok kanal ve bandın  dinleme konforu sağladığı gözlenmiştir.


Yine  özellikle  çok kanallı ve çok bantlı olan işitme cihazlarında daha az kompleks olan işitme cihazlarına göre işlem hızı 2-3 ms kadar yavaş olabilir. Bu  da özellikle  ayırt etme skoru  çok düşmemiş , hafif -orta dereceli pes frekanslarda daha iyi tiz frekanslara doğru artan işitme kayıplı hastalarda open fit(açık kanal) cihaz kullanıldığında,  işlem hızı  yavaşlığından dolayı  hasta sesi hem kendi kulağından duyduğunu hemde işlem gecikmesi yüzünden cihazdan daha mikrofonik olarak ikinci kere duyduğunu söyleyebilir bu durumda daha az kompleks olan bir cihaz da denenmelidir.

Ayırt etmesi çok düşmüş  frekansa özgü olarak sese karşı toleransı azalmış , gürültülü alanlarda fazla zaman geçiren ve dinamik aralığı frekansa göre farklılık gösteren hastalarda  çok kanallı ve çok bantlı bir cihaz tercihi daha iyi sonuçlar verebilir.

İşitme cihazı alacak kişiler tarfından 10 kanallı cihaz denildiğinde  genelde şöyle bir algı oluşuyor  Televizyon kanalıymış gibi  düşünülüp  cihazın 10 ayrı proramda yada 10 ayrı ayarda çalıştarılabileceği düşünülüyor.Bu yanlış algı işitme cihazı alacakları yanıltabiliyor.

Aşağıda 5 kanallı bir cihazın ayar ekranı görtüntüsü mevcut  genelde işitme cihazları  100 Hz ile 8000Hz arasında işlem yapmak üzere üretilirler .
Burada 100-8000 Hz frekans genişliğine sahip bir cihazın 4 farklı renkte gösterilen kanallarını görüyoruz.

Aşağıda 15 kanallı bir cihazın ayar ekran görüntüsü mevcut yine cihazın frekans aralığı 100 Hz ile 8000 Hz aralığında
Burada 15 farklı renkte gösterilen kanallar frekans aralığı 100-8000Hz aralığında

Üreticiler genellikle  gelişmiş teknolojilerini gürültü baskılama,yönlülük ,zoom vb teknolojilerini daha çok kanallı modellerinde daha etkin kullanmışlardır.Dolayısıyla kanal sayısı belki cihazın teknoloji düzeyi hakkında bilgi verir ,ancak tek başına kanal sayısı karar verme sebebiniz olmammalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder